» Hizmetler » Mesane Hastalıkları
Bu Yazıya Puan Verin :
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

MESANE HASTALIKLARI

Mesane hastalıkları çok çeşitli olup oldukça geniş kapsamlıdır. Değişik guruplar ve sınıflamalar yapılabilmektedir. Ancak daha kolay akılda tutulabilmesi için çok basit bir sınıflama yapacağız.

Mesane tümörleri

  • İyi huylu tümörtler
  • Kötü huylu yani kanserler

Mesane taşları

Mesanenin iltihabı hastalıları (Sistit)

Mesanenin sinirsel hastalıları ( Nörojen mesane)

  • Sinir sistemi hastalıkları: Merkezi sinir sistemi, periferik sinir sistemi
  • Diyabete (Şeker hastalığı) bağlı mesane hastalıkları

Mesane ile ilgili hastalıklar kaba taslak bu şekilde sınıflandırıldığında karşımızdaki problemin anlaşılması ve onunla ilgili tanı yöntemleri ve hemen arkasından tedavi seçeneklerini planlamak hızlı ve doğurul payı yüksek bir şekilde yapılabilmektedir.

Biz bu makalede bunlarla ilgili çok kaba bilgi vereceğiz. Fakat daha sonra ilgili her başlık ayrıca ele alınıp makale halinde getirilip, kılavuz teşkil edecek.

Mesane Tümörler

Başlıktan anlaşılacağı gibi tümörler iyi ve kötü diye ikiye ayrılır. İyi huylu tümörler kanser değil ama bazen kanser gibi davranıp hekim ve hastayı tedirgin edebilir. Yapılan inceleme ve alınan örneklerle tanı kesin olarak konur ve duruma göre tedavi planlanır.

Esas üstünde durulması gereken kötü huylu yani kanserlerdir. Kanserler mesanede 3 ana başlıkta toplanabilir. Mesanenin kendi yapısından kaynaklanmayıp metastaz olarak karşımıza çıkan yok denecek kadar azdır. Kanserlerin %90ı epitel hücre kayanklıdır. Diğer %10 epidermoid ve Adenokanserlerdir.

Mesanedeki kanserlerin bir kısmı başka nedenle yapılan incelemelerdeki Ultrasonografi sırasında ortaya çıkar. Genel olarak idrar yolu kanamaları ve işeme problemleri yaratır. Bu nedenle yapılan Ultrasonografi ve şüpheli vakalarda ek yapılan Sisitoskopi ile tanı konur. Ancak bu tanı tümörün varlığını bize gösterir. Kesin tanı ve tedavi için duruma göre Tomografi ve MRI tarama yapılmaktadır.

Tedavi: Günümüzde gerek rutin taramaların ve olanlakların artması ve gerek hastaların daha titiz davranması sonucu erken tanı konmuş mesane kanser vakası o kadar çok ki kapalı ameliyatlarla sonuca varılmaktadır. TUR yöntemiyle tümör temizlerin ve patoloji sonucunda ek tedavi ve takip protokolü masaya yatırılır. Bu konunun detaytları kendi başlığıyla makale olarak yazılacaktır.

Mesane Taşları

Mesane taşları çok nadiren mesanede oluşumaktadır. Daha çok üst üriner sistem dediğimiz böbrek kaynaklıdır. Orada oluşan bir taşın mesaneye düşmesi ve oradan çıkmaması sonucu oluşmaktadır.

Nedeni ne olursa olsun bir mesane taşı olduğunda onun mutlaka çıkarılması şarttır.

Tanı : Çoğu zaman hastaların idrar yapma problemleriyle geldiklerinde yapılan idrar tetkiki, Röntgen ve Ultrasonla tanı hızlıca konabilmektedir.

Tedavi : Ufak taşlarda basket yöntemiyle taşın kapalı alınması ve daha büyük taşlarda çeşitli dış ve iç kırma yöntemleriyle taşlar çıkartılır. Çok nadiren aşırı büyük ve sert taşlarında açık cerrahiye ihtiyaç duyulabilmektedir.

Mesane iltihabı hastalıkları (Sistit)

Sisitit mesen iltihabıdır. Çoğu kez bakteriler buna neden olabilirler. Fakat virüs ve mantarlar da buna neden olabilmektedirler. Bir de halk arası üşütmeye bağlı durumlar var ki infalamsyona bağlı oluşan durumlardır.

Tanı : İdrarda yanma ve sızlama, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, bazen kanama, idrar kaçırma veya tuvalete yetişemeden kaçırma gibi belirtiler ile gelen hastalrda yapılan idrar tetkiki ve idrar Kültür Antibiogramla kesin tanı konur.

Tedavi : Antibiogramda hangi mikro organimza ürerse ona göre antibiotik tercihi yapılmaldır. Semptoma göre yardımcı ilaçlar başlanmalıdır.

Mesanenin sinirsel hastalıları ( Nörojen mesane)

Oldukça geniş kapsamlı bu başlık için kitaplar yazılmaktadır. Burada kısa ve özet olarak beyin ve sinir sistemini ayrıca diğer başlıkları anlatacağız.

Nörojen mesane eğer merkezi sinir sistemine bağlıysa yani beyinden kaynaklanıyorsa çoğu zaman diğer belirtilerle birliktedir. Hastalar Ürolojiye genel olarak ya beyin cerrahisinden veya nörolojiden gelirler. Bu aynı zamanda periferik nörojen mesanelerle ilgili durumlarda da geçerlidir.

Bu tip tedaviler genellikle kaynak kökenli tedavilerle birlikte ve iki branş hekimin birlikte hareketiyle olmaktadır.

Diyabete bağlı nörojen mesane çoğu kez eski şeker hastalıklarında karşımıza çıkabileceği gibi az da olsa diyabetin farkında olmadan ilk bu belirtilerle gelen hastaların diyabet tanısını biz ürologlar koymaktayız.

Mesanenin kendi dokusundan kaynaklanan nörojen mesane ise tamamen üroloji hekimin ilgi alanıdır.

Tanı : Köken aldığı kaynağına göre tomografi, MRI, Ultrasın, Üroflometri, rutin kan ve idrar tetkikleri, Kültür antibiogram, sistometri, sistoskopi ve biopsi ile tanı konur.

Tedavi : köken aldığı hastalık tedaviyi yönlendirmektedir. Çok geniş kapsamlı olan bu tedai kendi konu başlığında ele alınacaktır.

2019-09-06T17:00:04+03:00
Aşağıdaki formu doldurun, size en kısa sürede ulaşacağım..
Ya da aşağıdaki numaradan direkt olarak bana ulaşabilirsiniz.
0 532 272 90 02

    - Zorunlu alanlar (*) şekli ile belirtilmiştir.
    - Bilgileriniz gizli tutulur.
    - Bilgileriniz 3. kişi veya kurumlarla paylaşılmaz.

    Yorum Yazın