Sünnet Nedir?

» Makaleler »
Bu Yazıya Puan Verin :
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Sünnet penisin uç kısmındaki ( Glans penis) sünnet derisinin kesilip çıkartılması işlemine verilen addır.

Sünnet Ne Zamandan Beri Yapılmaktadır?

Sünnetin başlangıç tarihi hakkında çok çeşitli görüşler var. Bazı antropoglar M.Ö.  15000 yıllarındaki taş devrinde sünnet olduğunu söylese de dünyaca bilinen antropolog Ashley Montagu 6000 yıl önce Antik Mısır’da sünnetin var olduğu kanıtlamıştır. Bu kadar eskilere dayanan bir gelenek olarak sünnet, günümüzde en çok uygulanan aynı zamanda hakkında en çok tartışma yapılan cerrahi girişim olma özelliğine sahiptir. Sünnet gerekli veya gereksiz tartışmaları süre gelmekte olsa da sünnetli toplumlarda penis kanseri, bazı genital hastalık riski ve karşı cinse taşınabilecek hastalıklar gibi durumlara bakılınca, sünnetin faydalarını görmekteyiz. Sünnet birçok toplum ve kültürde, dini inanç ve gelenekler nedeniyle uygulanmaktadır (özellikle İslam ve Musevi dininde). Hastalıklara karşı önlem amacıyla rutin yeni doğan sünnetinin yaygınlık kazanması bir önceki yüzyıla dayanır. Günümüzde sünnet, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere artık birçok ülkede tıbbi faydalarından ötürü neredeyse rutin olarak uygulanmaya veya önerilmeye başlanmıştır.

Sünnetin Amacı Nedir?

Sünnetin amacı, glans penisi (Penis kafası) ortaya çıkartmaktır. Bu nedenle işlem yaparken sünnet derisini yeterli miktarda almak gerekmektedir. Özellikle pubisi ( erkeklik organın hemen üst kısmı) yağlı olan obez çocuklarda sünnet ehil uzmanlar tarafından yapılması uygundur. Aksi takdirde ciddi sorun yaşanabilir.

Sünnetçi Ne Demek?

Sünnet yapan kişi halk tarafından sünnetçi olarak bilinse de bu iş yetkin doktor tarafından yapılması gerekir. Bu konuda eğitim almış branş hekimleri bu cerrahi işlemi gerçekleştirmeye yetkileri vardır. Yetkin olmayan diğer sağlık personellerinin sünnet yapması hem tıbbi hem yasal sorunlara yol açabilir. Yetkin olmayan sağlık personellerinin yaptığı sünnetlerde görülen sorunlar ve yaralanmalar biz ürologlar ve çocuk cerrahisi uzmanlarına gelmektedir. Her yıl bu vakalarla sık karşılaşmaktayız. Bazıları tamir edilebilecekken bazıları maalesef ki geriye dönüşü olmayan bir durumda olmaktadır. Yetkililer ve halkımız bu konuda yeterli duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir. Biz ancak bu tip yazılar yazarak veya bize danışan kişilere bilgi vererek aydınlatabildiğimiz kadar kişileri bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Sünnetin Farklı Yöntemler Var Mı?

Biz ürologlar 5 farklı teknik kullanmaktayız. Hangi tekniğin kullanılacağı sünnet olacak kişinin durumuna göre değişebilir.

Sünnet Yöntemi Neye Göre Tercih Edilir?

Yöntem seçimi üroloğun deneyimi ve sünnet olacak olan çocuk veya yetişkinin organ özelliklerine bağlı olarak ve varsa kanamaya meyilli hastalık öyküsü olup olmamasına göre değişebilir. Yapışıklık, başka hastalıklar, kanama riski ve benzeri durumlar bu tercihte önemli rol oynar.

Sünnet İçin Önceden Hazırlık Gerekli Midir?

Çocuklar dünyaya geldiklerinde çoğunlukla penis derisi glans penise yapışık olduğunu görmekteyiz. Bu yapışıklık bazı ülkelerde görevli yetkin sağlık çalışanları tarafından açılır, temizlik yapılıp anne ve/veya aile büyüklerine bakımı öğretilir. Ülkemizde bu alışkanlık pek yok. Bu nedenle hangi yaşta olursa olsun çocuklar sünnet için geldiğinde sıklıkla bu tarz bir yapışıklık görmekteyiz. Yeni doğanda yapılması gereken bu işlem daha büyük yaşlarda çocuk ve aile ferlerinde stres ve ruhsal travma yaşatabileceğinden çoğu zaman yapışıklığın açılması işlemini de sünnet işlemi sırasında penis uyuşturulduktan sonra yapılmasını tercih etmekteyiz.

Sünnet Hangi Durumda Yapılmaz?

Hipospadias veya epispadias dediğimiz ve halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen yani idrar çıkış deliğinin normal olması gereken yerin dışında olduğu durumlarda bir ürolog veya çocuk üroloğu görüp duruma göre karar verene kadar sünnet yapılmamalıdır. Zira bu doğuştan problemlerin düzeltilmesinde sünnet derisinden faydalanılabilir.

Sünnetin Yaşı Var Mı?

Aslında sünnet çocuk dünyaya geldikten hemen sonra yapılabilir. Üst sınır yok. Değişik nedenlere bağlı yetişkin yaşlarda da sünnet olanlar var. Diğer yandan en çok din değiştirip sonra Müslüman olan erkeklerde bu durumu daha çok görmekteyiz.

Sünnet İçin Uygun Olmayan Yaş Nedir?

1994 yılında karşılaştığım bir bilimsel makalede İsveçli bir psikiyatri profesörün çok merkezli çalışmasında 25 bin erkek üzerinde yapılan araştırmada cinsel kimliği tanıma yaşı olarak bilinen 3-6 yaş arasında sünnetin çok uygun olmadığını ortaya koyduğunu gördüm. Bu çalışmayla ulaşılan netice şuydu; bu yaş aralığında sünnet olan çocuklarda oluşan psikolojik travma sonucu ileri yaşlarda agresif kişilik yapısı oluşmasına yol açtığı görülmüştür. Çalıştığım kentlerde ve hastanelerde bunu yazılı ve sözlü olarak yaygınlaştırmaya çalışarak halk sağlığı hizmeti sunarak çok kişiye ulaştım. Günümüzde bu bilginin yaygınlaşmasına katkımın olmasından kıvanç duymaktayım.

Uygun Olmayan Yaşlarda Sünnet İçin Çözüm Yolu Var Mı?

Kabaca 3-6 yaş arasında çocuklar zorunlu durumlarda sünnet yapılmak istendiğinde genel anestezi altında veya sedasyon + lokal anestezi ile işlem gerçekleştirebilir. Böylece yukarıdaki muhtemel travma izleri minimize edilebilir hatta sıfırlanabilir.

Sünnet Sonrası Bakım

Günümüz imkanları ve gelişen teknik cihazlar sayesinde eskiden yapılan pansumanlar artık tarih oldu. Aynı şekilde gelişen bakım ürünleri de bu konuda ciddi destek sağlar. İlave olarak eriyebilen dikiş malzemeleri sayesinde dikiş almaya gerek duyulmamaktadır.

Sünnet Sırasında ve Sonrasında Kanam Riski Var Mı?

Ürolog veya pediyatrik ürologlar sünnet işlemi sırasında koter veya bağlama tekniği kullanarak sünnet sürecinde kanama riskini ciddi oranda ortadan kaldırırlar.

2023-07-24T13:25:35+03:00
Aşağıdaki formu doldurun, size en kısa sürede ulaşacağım..
Ya da aşağıdaki numaradan direkt olarak bana ulaşabilirsiniz.
0 532 272 90 02

    - Zorunlu alanlar (*) şekli ile belirtilmiştir.
    - Bilgileriniz gizli tutulur.
    - Bilgileriniz 3. kişi veya kurumlarla paylaşılmaz.

    Yorum Yazın